fbpx

Ismerkedj meg a fesztivál történetével!
Siculus Ifjúsági Klub

A fiatalabbak kevesen hallhattak ennek a hajdanvolt rendezvénynek a nevéről. 1970-1973 között a Siculus fesztiválokat az egykori Székelyudvarhely municípium KISZ-bizottsága és a helybéli Siculus ifjúsági klub szervezte. Pakot József, a municípiumi KISZ-bizottság első titkára és Csiszár Antal klubvezető voltak kezdettől a fesztivál lelke.

A fesztiválokon jelen volt a Román Televízió magyar szerkesztőségének két műszerkocsija, az első fesztivált teljes egészében élőben közvetítették, majd azt követően már előválogatás volt a szerzeményekből. 1973-ban Gheorghe Sbârcea zenetudós volt a zsűri elnöke.

9. SICULUS FESZTIVÁL

Töltsd fel a két legütősebb magyar szerzeményeteket!

Augusztus 13-15

Jelentkezz csapatoddal, töltsd fel a két legütősebb magyar szerzeményeteket és te lehetsz a holnap sztárja.

A zenekarod mérföldköve!

Olvass tovább

Előzmények:

Siculus fesztivál: 1970, 1971, 1972, 1973, 1990

Romániában az ötvenes és hatvanas évek gazdasági és társadalmi átalakulásával együtt kialakult a szocialista kultúra alapja, amely a központi kontroll és finanszírozás kettősségére épült. Az összes művelődési tevékenységnek az állam biztosította az anyagi vonzatát, helyi intézményeken keresztül, ugyanakkor megjelent ezek cenzúrázása is. Az alkotói tevékenységet támogatták, viszont az alkotói szabadságról le kellet mondani, hiszen a propaganda-felelősök pontosan előírták azt a témát, amiről a műkedvelők szólhattak. Az 1968-as megyésítés után a községek közművelődési életét a Román Kommunista Párt (RKP) helyi megbízottjai vették át.

A megyei-, városi-, vagy a községi pártbizottság propaganda-titkára, egyben a kultúrotthon igazgatója és a községi néptanács elnökhelyettese, a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkára irányította. A székelyudvarhelyi Siculus Klub 1968-ban alakult meg a művelődési ház alagsorában, a megyei pártbizottság jóváhagyásával és támogatásával, nevét az 1966-tól megalakult Siculus együttesről kapta. 

A kezdeményezők kezdetben önerőből szervezkedtek, majd a megyei KISZ átvette a szervezést, Pakot József titkárral az élen, így támogatást nyújtva a klub működéséhez. Ez jelenti a Siculus Fesztivál és társaság bölcsőjét. 1970-ben a Siculus Klub és a Román Televízió magyar adásának a rendezésében indult el a könnyűzenefesztivál, amelyen a magyar zene és saját szerzemények kapták a főszerepet. Nem a mímelt és másolt tartalom és egyéb külsőségek. Céljuk ugyanis az erdélyi könnyűzenei élet megteremtése volt.

Az egymás után következő fesztiválok meghozták a fesztivál országos hírnevét. Egyfajta nyugatias mámor és varázs lepte el mind a fesztivált mind Székelyudvarhelyt a négy kiadás során. Az 1973-as fesztiválra eljött volna a magyarországi Omega és Koós János szólóénekes is, de a román hatóságoknak ez már túl sok(k) volt. A megyei propaganda-titkár előbb a megyeszékhelyre (Csíkszeredába) szerette volna költöztetni, a program és a tartalom átalakításával egyszerre. De a helyi ellenállást látva, inkább 1974-ben rendszerellenesnek minősítette, és megszüntette. Ez hatalmas veszteség volt a romániai magyar könnyűzenének és kulturális megújulásnak. A regresszív időszak előfutárjaként is megélt tilalom elől nem volt menekvés, a visszaemlékezések szerint a Siculus fesztivál és a rá jellemző hangulat egyfajta mámor volt, amely egy generációt lengett körbe, nem csak Székelyudvarhelyen és nem csak Székelyföldön, hanem egész Erdélyben, az egész Romániai magyar fiatalság körében.

Az 1989-es gyors átrendeződés után már 1990-ben újraindult a szervezkedés, megtartották a Siculus fesztivált, a következőt is tervezték, de a lebonyolítási kísérlet után nem sikerült a fesztivál-sorozatot folytatni, így elhalt a rendezvény. Egykori szervező és résztvevő nyilatkozatai szerint elsikkadt a fesztivál és a kezdeményezés a sok egyéni- és rész érdek miatt.

Újragondolva: 6. Siculus Fesztivál

2018-ban Hargita megye önkormányzata meghirdette az ifjúság évét. Ebben az évben Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont akkori vezetője kezdeményezésére újra kezdődőtt a  szervezés, annak érdekében, hogy induljon újra a Siculus fesztivál és tehetségkutató Székelyudvarhelyen. A szervezésbe partnerként kapcsolódott az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) és egy sor lelkes fiatal azzal a céllal, hogy ebbe az udvarhelyi kuriózumnak és helyi értéknek számító rendezvénybe fiatalos lendületet vigyen.

A Siculus fesztivál története

Mindezek kapcsán 2018-ban Boros Zoltán, zeneszerző, rendező, a Román Televízió Magyar adásának volt zenei szerkesztője megfogalmazta a SICULUS fesztivál Ars poetica-ját:

A SICULUS táncdalfesztivál 1970-ben épp olyan szenzáció volt, mint pár évvel az előtt a magyarországi. Megszólalt, énekelni kezdett egy új generáció, fiatalok szóltak fiatalokhoz az addigi könnyűzenei divatok helyett, amelyek elsősorban a felnőtt polgári lakosság ízléséhez igazodtak.

A daloknak már nem az volt az egyetlen témája, hogy „szeretlek”, annak minden változatával, hanem zenében és szövegben megjelent a fiatalok önkifejezési vágya, életérzése is, milyennek látták a világot és milyennek szerették volna látni. Keresték a szót, a helyüket, szerettek volna hinni valakinek, döngették a megkötöttségeket szimbolizáló páncélváros falait, keresték költőink soraiban a saját világukat, a saját vágyaik kifejezését.

A Siculus fesztivál és fő támogatója, a Román Televízió magyar adása tudatosan egy saját, erdélyi magyar könnyűzene megteremtését tűzte ki célul. Csak itthoni, erdélyi szerzeménnyel lehetett jelentkezni, bár akkor még alig volt ismert magyar könnyűzene szerző Erdélyben. Kezdeti kétkedés után kiderült, hogy addig ismeretlen tehetséges dalszerzők élnek Erdély-szerte, csak nem volt megnyilvánulási területük.

A Siculus fesztivál fennállásának négy éve alatt tehetséges fiatal muzsikusokból sztárok lettek, a hetvenes évek népszerű énekesei, együttesei közül még ma, közel 50 év elteltével is többen fellépnek, turnéznak szép sikerrel.

A fesztiválokról a tévé magyar adása és a Marosvásárhelyi Rádió készített helyszíni felvételeket, a helyi és az országos sajtó rendszeresen beszámolt róla, néhány év alatt a „Siculus” szó fogalommá lett, ma úgy mondanánk, hogy brend, az erdélyi magyar könnyűzene szimbóluma.

A hajdani Siculus fesztivál által megteremtett könnyűzenei mozgalmat szeretné újból életre kelteni a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont, amikor meghirdeti a 2018-as, hatodik Siculus fesztivált.

A Siculus fesztivál által megteremtett könnyűzenei mozgalom a fesztivál 1973-ban történt betiltása után is tovább terjedt, új együttesek alakultak, fiatal énekesek jelentkeztek. A sepsiszentgyörgyi Tavirózsa fesztiválon is felléptek előadóink, díjazták az eredeti szerzeményeket, a csíkszeredai Fiatal Zene Fesztiválján a folk mellett a rockzene is jelen volt, de már egyre inkább be kellett tartsák azt a követelményt, hogy egyaránt legyen román és magyar az előadók, versenyzők között.

A televízió magyar adása felvállalta nemcsak az erdélyi magyar könnyűzene terjesztését, hanem verseny-fesztivál rendezését is Temesváron (Ifjúsági Zenei Hétvége). Az RTV zenei stúdiójában több mint 600 eredeti szerzeményt rögzítettek és a legjobb felvételeket rendszeresen átadták az Electrecord lemezgyárnak. Székelyudvarhelyen, egy nagyszabású rock koncert volt az utolsó televíziós rendezvény, amelyen a legkiválóbb hazai együtteseink léptek fel hatalmas sikerrel.

Mindez megszakadt 1986 januárjában, amikor hatalmi parancsra megszűnt a Román Televízió magyar adása, valamint a Kolozsvári és a Marosvásárhelyi Rádió. A hivatalosságok akkor már rossz szemmel néztek minden magyar nyelvű rendezvényt és mindent megtettek azok meghiúsítására. A fellépési lehetőségek helyi koncertekre, az Ifjúmunkás Matinékra, a Visszhang estekre szorítkoztak. 1986 és 1990 között a hazai magyar könnyűzenének szinte semmilyen média jelenlétre nem volt lehetősége.

A változások után, 1990-ben volt egy egyszeri kísérlet a Siculus fesztivál újraindítására, de nyilvános versenyre, megmérettetésre előadóink ma már elsősorban a magyarországi médiában számíthatnak. Ezt az űrt szeretné betölteni, ezt a lehetőséget megadni a létező és a majdani tehetséges énekeseinknek, együtteseinknek, zeneszerzőinknek és dalszövegíróinknak ez az újjáéledő SICULUS fesztivál, az erdélyi magyar könnyűzene seregszemléje.

Jelentkezz csapatoddal, töltsd fel a két legütősebb magyar szerzeményeteket és te lehetsz a holnap sztárja!

Ez a ti lehetőségetek, ha:

Olvass tovább